Nieuwsoverzicht

1.894 zelfdodingen in 2016 (28-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
In 2016 maakten 1.894 mensen een einde aan hun leven. Dit zijn gemiddeld 5,2 zelfdodingen per dag, zo meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees verder »
Condoomgebruik en anticonceptie bij jongeren (21-06-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Bij de eerste keer seks gebruikt 70% van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een one night stand gebruikt 60% van de jongeren een condoom. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 25% van de jongens en 34% van de meisjes zich te hebben laten testen op soa’s. De pil is nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode, maar het gebruik ervan neemt af. Meisjes kiezen vaker voor andere anticonceptiemiddelen, zoals het spiraaltje. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids.
Lees verder »
Adviezen bij hitte (20-06-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Komende dagen wordt erg warm weer verwacht. Bekijk op Thuisarts de film over Omgaan met warm weer of lees hoe u uitdroging en oververhitting kunt voorkomen: drink genoeg, zorg voor verkoeling, beperk inspanning en bescherm u tegen de zon.
Lees verder »
Gezond eten bij chronische ziekte helpt (19-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Lees verder »
Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom (14-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15650
Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloedruk en verhoogde bloedsuiker. Dit blijkt uit onderzoek van een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Esmée Bakker van het Radboudumc.
Lees verder »
Bereid je voor op je zwangerschap! (13-06-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Of je nu een vrouw of man bent: een goede voorbereiding helpt om zwanger te worden en je kind een gezonde start te geven. En deze voorbereiding begint al vóór de zwangerschap. Sta daarom even stil bij jouw leefstijl gezondheid het belang van foliumzuur werkomstandigheden en of er ziekten in de familie voorkomen. Op Strakszwangerworden.nl vind je veel nuttige tips. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).Bron: Apotheek.nl
Lees verder »
Genen voor slapeloosheid gevonden (13-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Ben je een slechte slaper? Misschien zit het in je genen. Een internationaal team van wetenschappers heeft namelijk voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid.
Lees verder »
Hoge zonkracht verwacht (11-06-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Het KNMI verwacht vandaag en komende dagen veel zon en zonkracht 8. Dat betekent: kans op verbranding, bij een onbeschermde huid binnen een kwartier. De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans op huidkanker. Daarom is het advies: ga niet te lang in de zon en bescherm uw huid met kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.
Lees verder »
Mindfulness kan mogelijk helpen om slechte eetgewoontes te doorbreken (07-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Twee op de vijf Nederlanders wil iets aan hun eetpatroon veranderen. Maar tegelijkertijd vindt ook twee op de vijf mensen het moeilijk om eetgewoontes te doorbreken. Onderzoeker Lieneke Janssen bekeek of een mindfulnesstraining aangrijpt op slechte eetgewoontes. Mindful eten blijkt effect te hebben op beloningsprocessen in het brein.
Lees verder »
Adviezen bij plekjes op de huid (02-06-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Zonlicht en huidkanker, het is een veel besproken onderwerp. Maar hoe zit het nu precies? Kijk op Thuisarts.nl voor informatie en adviezen bij verdachte huidafwijkingen. Bijvoorbeeld over actinische keratose, of over moedervlekken. Bescherm uw huid goed tegen de zon!
Lees verder »
Wereld Niet Rokendag 2017 (31-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Vandaag 31 mei is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot ‘Wereld Niet Roken Dag’. Een dag waarop rokers wereldwijd worden uitgedaagd om ten minste één dag niet te roken. Voor informatie en adviezen over stoppen met roken en een filmpje met tips kunt u terecht op Thuisarts.nl. Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, 31 mei 2017
Lees verder »
Op reis? Begin op tijd met de voorbereiding! (30-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Reist u deze zomer naar een ver land of naar Oost Europa? Begin minstens 6 tot 8 weken voor vertrek met uw voorbereidingen. Haal de vaccinaties (prikken) die nodig zijn om infectieziekten te voorkomen. Het advies verschilt per land. Vraag informatie bij uw huisarts of kijk op LCR voor vaccinatiebureaus bij u in de buurt. Kijk op Thuisarts.nl voor meer adviezen over reizigersziekten en hoe u deze kunt voorkomen. Nederlands Huisartsen Genootschap, 30 mei 2017
Lees verder »
Ramadan 2017 en gezondheid (26-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Vrijdag 26 mei begint de ramadan, een periode waarin veel moslims ook in Nederland vasten. Voor mensen met een ziekte of mensen die medicijnen gebruiken, kan vasten gezondheidsproblemen geven. De ramadan eindigt op zaterdagavond 24 juni. Thuisarts geeft adviezen over Ramadan en gezondheid en hoe u zich kunt voorbereiden.
Lees verder »
Hoge zonkracht (24-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Het KNMI verwacht voor Hemelvaartsdag en de dagen erna veel zon en zonkracht 7. Dat betekent: kans op verbranding, bij een onbeschermde huid binnen een kwartier. De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans op huidkanker. Daarom is het advies: ga niet te lang in de zon en bescherm uw huid met kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.
Lees verder »
'Werkgever leert niet van burn-out' (23-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek Kantar Public (voorheen TNS NIPO).
Lees verder »
Onderzoekers pleiten voor verplichten fietshelm bij e-bikes (18-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15650
Gebruikers van een e-bike zijn na een ongeval vaak zwaarder gewond dan gewone fietsers. Dit blijkt uit een onderzoek door Groningse artsen uitgevoerd onder 475 slachtoffers van een fietsongeval op de eerste hulp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij pleiten dan ook voor rijlessen en het verplichten van de fietshelm bij e-bikes.
Lees verder »
Hidradenitis op tijd herkennen (17-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Hidradenitis is een huidziekte met ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes. Er ontstaan rode, pijnlijke zwellingen met pus. De ontstekingen komen steeds terug. Ze kunnen onaangenaam ruiken en er kunnen littekens ontstaan. Mensen met hidradenitis voelen zich daardoor vaak onzeker of ongelukkig. Het is belangrijk om hidradenitis op tijd te herkennen, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over hidradenitis.
Lees verder »
'Het risico op dementie kan je zelf verlagen' (17-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Voornamelijk vijftigers en zestigers kunnen de kans dat zij gaan dementeren halveren door gezonder te leven. Dat blijkt uit een 'dementie-voorspellend' rekenmodel.
Lees verder »
Werkingsmechanisme achter EMDR-therapie opgehelderd (10-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Oogbewegingen maken onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. En daardoor kan therapie op basis van oogbewegingen (EMDR) helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten. Dat ontdekte onderzoeker Linda de Voogd van het Radboudumc.
Lees verder »
Adviezen bij reisziekte (09-05-2017 )  bron: http://www.thuisarts.nl/rss.xml
Mensen die last hebben van reisziekte kunnen erg opzien tegen een autorit of vliegreis. Reisziekte geeft klachten als misselijkheid, overgeven, duizeligheid, zweten, gapen en hoofdpijn. Er is veel wat u zelf kunt uitproberen als u last heeft van reisziekte: -          Eet een kleine maaltijd voordat u op reis gaat, en drink geen alcohol. -          Kijk naar een vast punt in de verte tijdens de reis.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8